Haagen Christensen er død

Af Claes Larsen

En af Odense Cyklebanes første og store kendte ryttere - Haagen Christensen - er den 23. november i en alder af 87 år afgået ved døden.

Haagen gjorde sig allerede året før cyklebanens start bemærket i medierne, hvor man "tyvstartede" med totalisatorløb på atletikstadions cindersbane, løb der den gang trak 2-3000 tilskuere.

En særlig episode der går over i historien er "smukt styrt" som senere er foreviget i bogen Fra Thorvald Ellegaard til Palle Lykke.

Da cyklebanen startede op i 1948 var Haagen igen på toppen.

Han var bedste rytter i tidsprøverne og på åbningsdagen den 25. juli 1948 sejrede han i det det der den gang hed Thorvald Ellegaards Erindringsløb (senere Mindeløb efter Ellegaards død).

Også mange tandemmatcher blev det til med makkeren Erik Korsholm, ligesom Derny-pacede løb også faldt i Haagens smag, og den ældre generation kan stadig huske hans dueller med københavneren Ib Laursen.

En anden episode i Haagens karriere var i 1950 da han kort før sit bryllup styrtede og brækkede hoften og til sit efterfølgende bryllup måtte lade sig transportere på en båre.

Haagen var oprindelig uddannet pølsemager, men lærte senere hos den legendariske Leopold Grønning på Skibhusvej, at bygge cykler.

Efter læretiden hos Grønning og Skandsen Cykler, startede han for sig selv, først i Læssøegade, og senere i Vindegade og på Middelfartvej hvor cykelmærket Vitesse blev en del af dansk cykelkultur.

To verdensmesterskabstitler blev der også hentet hjem på de håndbyggede cykler.

Først Kaj E. Jensen der i 1962 blev verdensmester i 4 km individuelt forfølgelsesløb, og der med Odense Cyklebanes første verdensmester og første fynbo efter Thorvald Ellegaard. VM-guld nr. 2 tog Flemming Visborg, Fyns Bicycle Club sig af da han i 1966 blev verdensmeter i 100 km holdløb på landevej.

Min egen kontakt med Haagen startede da jeg var begynder på banen i 1969, hvor han sammen med flere af de gamle koryfæer var den del af banens pacerkorps (der var Derny-pacede løb hver eneste løbsdag).

Efter min første sæson på lånecykel, blev der naturligvis investeret i en håndbygget Vitesse, jeg husker endnu stelnummeret HC 436 E - den var cognacfarvet med hvide bælter og med Kaj E´s VM-striber.

Lykken var også at blive tildelt Haagen som pacer - så var det bare om at holde hjul - så skulle han nok lægge taktikken.

I handicapløbene hvor det dengang var tilladt at "afsætteren" skubbede rytteren i gang var der kamp om at få Haagens assistance.

Haagen havde også den glæde, at se sin søn Steen Bak Christensen som en af banens dygtige ryttere i en årrække.

I Haagens "sorte bog" var næsten alle banens ryttere - ganske fint for os unge uden særligt mange penge.

Vi købte simpelthen materiel i foråret og efterhånden som vi fik indkørt præmiechecks (den gang fik man ikke kontanter i præmie) blev disse overdraget fra banens administration, og når sæsonen var slut blev der gjort op, og en lempelig afdragsordning på restbeløbet frem til næste sæson kunne også lade sig gøre.

Haagen Christensen, har været en markant person såvel som rytter, leder og cykelkonstruktør og har haft en afgørende indflydelse på Odense Cyklebane og fynsk cyklesport gennem mange årtier -

Æret være

Haagen Christensen minde