Af Claes Larsen

Bendy Pedersen, en af 1950ernes markante fynske cykleryttere, på såvel bane som landevej, fylder 80 år den 17. januar. Det var cyklebanen tæt på der trak i den gang 18 årige bager, da faderen etablerede bageri i på hjørnet af Stadionvej/Lundsgårdsvej/Roersskovsvej i Bolbro.

Familien der stammede fra Kerteminde, havde ellers mest fokus på boksning og Bendys boksekarriere inden cyklingen tog helt over, talte 13 sejre i ligeså mange kampe. Det ikke helt almindelige navn - Bendy - var inspireret fra en tysk bokser, og i dag er der et par fynske cyklesportsentusiaster der har opkaldt deres sønner efter fødselaren.

 

Bendy Pedersen

 

Bendy var begynder på banen, samtidigt med et andet kommende stornavn i fynsk cyklesport, Palle Lykke, og deres karrierer som de to store fynske stjerner fulgtes ad indtil de danske vinterbaner lukkede ned i 1961, hvor Bendy stoppede, mens Palle Lykke fortsatte karrieren på de udenlandske baner.

 

Det piner stadig, at den tredje Fyn Rundt sejr på stribe i 1958 ikke blev til noget. Han havde tømt begge flasker allerede i Svendborg, og på en dag med hedebølge og det dengang værende forbud mod at modtage forplejning, spolerede den triumf og da han nåede Assens drejede han fra mod Odense.

På landevejen blev det yderligere til Fynsk Mesterskab, Nr. 2 i Nordisk Mesterskab, hvor han kom hjem til stregen med fem svenskere, en etapesejr i svensk "6-dagars" (6 dages landevejsetapeløb)

 

Efter landevejssæsonen 1958, blev Bendy professionel vinterbanerytter, og med ugentlige løbsdage såvel i Forum København som på banen i Aarhus Stadionhal, og en professionel klasse på Ordrupbanen, var der basis for at mange danske ryttere kunne leve af at være baneryttere på fuld tid.Største 6-dagesresultat er 3. pladsen i Aarhus sammen med Hans E. Andresen også kaldet "Hønsefarmeren" og som var en af sin tids danske "Tour-stjerner"

 

Restaurationsbranchen tog over efter cyklekarrieren med over 25 år på "Taarnet" på Rugaardsvej, mere end 10 år på Væddeløbsbanens restauration og i et par år drev han også cyklebanens restauration.

 

Bendy vandt sit første Fyn Rundt for Fyens Bicycle Club (FBC) men skiftede året efter til Fyns Cykle Ring (FCR), og som banerytter repræsenterede han Odense Cyklebane Klub, og har således været rytter i alle tre klubber der i dag er fusioneret til Cykling Odense. "Taarnet" lagde i mange år lokaler til Cyklebanens generalforsamlinger, FCRs årlige stiftelsesfester og banens rytterfester.

 

Automatspilleklubber blev populære i 1970erne og da et opstillingsfirma ville have sine automater opstillet på "Taarnet" var Bendys betingelse at firmaet skulle etablere en spilleklub i FCR-regi, for at få en aftale med "Taarnet".  Resultatet blev at FCR i en 10 årig periode tjente små 100.000 kr. årligt og det var mange penge i 70erne for en cykleklub

 

De første godt 10 år som pensionist blev tilbragt på de Spanske golfbaner, men Bendy er i dag tilbage ved familiens udgangspunkt i Kerteminde.

 

 

(I dette indlæg er stavemåden Fyn Rundt benyttet, da det var den officielle i 1950erne)