For 25 år siden - Juniorverdensmesterskabet

Af Claes Larsen

Netop i år hvor der startes på den nye banecykletræningshal, er det 25 år siden der sidst skete noget STORT på Odense Cyklebane. 

 

Den daværende Odense Cyklebane Klub var sammen med det Fynske Cykledistrikt (senere sammenlagt med jyderne til Distrikt Jylland Fyn) arrangør af Juniorverdensmesterskabet  (JVM)  i  såvel  landevejs- som banecykling. 

 

Landevejsløbene blev afviklet med holdløb på motorvejen mod Nyborg, og med start og mål ved den store rundkørsel  ved "Stenløsekrydset" - vendepunktet var omkring Langeskov (der hvor der i dag er skilt for "Ladbyskibet" ) Det individuelle landevejsløb havde start og mål i Vissenbjerg, hvor Kirkehelle (Vissenbjergbakken) var den store udfordring.  

 

For Dansk cyklesport, var det såvel overraskende som glædeligt at Gitte Hjortflod fra Vejle vandt juniordamernes linieløb  og ud over den arrangementsmæssige succes var også den danske sportslige succes sikret.

 

Ophavsmanden til Junior VM på dansk grund var i særdeleshed  fynboen Allan Poulsen, der som juniorlandstræner, nogle år forinden havde ført det danske banelandshold til den totale succes ved JVM på New Zealand bl.a. i 4000 meter holdforfølgelsesløb, hvor Odenserytteren Mark Kubach var med på guldholdet.

 

På banen var det naturligvis Odense Cyklebane der var samlingspunktet, ligesom banes kabinebygninger dannede rammet om hele arrangementets Permanace.  Pressecenteret var i øvrigt i Fyns Cykle Rings gamle klublokaler i Vindegade (hvor Bones i dag har til huse) Den nu gamle skøjtehal var omdannet til depot for de forskellige nationer.  Fyens Bicycle Clubs klublokaler på Møllemarksvej (overfor bowlinghallen, hvor Ishockeyklubben nu har til huse) var også inddraget i arrangementet, som mødelokaler for kommissærer mv.

 

Mesterskabernes åbningsceremoni blev holdt på Odense Cyklebane, og med over 40 nationers flag placeret i svinget mod bowlinghallen krydret med den unge pigerytter Christina Poulsen, der som sidste kørte ind på banen iklædt nationaltricot, og med Dannebrogsflaget i hånden, var rammen for mesterskabsstarten meget stemningsfuld.

 

Mesterskabets speakere var UCI faste  VM -speaker tyskeren Günter Koch, og danske Henrik (Rico) Elmgreen.  Omkring "speaket" husker jeg UCIs stramme reklameregler, hvor der absolut ikke måtte reklameres i højttaleren, men Rico fik ved hver eneste sejrsceremoni indført  "Blomsterne er fra GASA Odense"  heldigvis fattede hverken tyskeren eller UCI hvad der blev sagt.

 

På cyklebanen havde Odense en enkelt rytter med,  Jesper Verdi.  Det blev ikke til nogen medalje som i Kubachs tilfælde nogle år forinden, måske fordi at DCUs kongres op til mesterskaberne havde fravalgt Allan Poulsen som juniorlandstræner og erstattet ham med den gamle habile Københavnske 6-dagesrytter Otto Olsen, og et trænerskifte lige op til et mesterskab har aldrig været særligt godt for de aktive, og så som så mange gange før gik "lederfnidderfalder" ud over de aktive, så Allan Poulsens nye moderne træningsprincipper, der kunne have bragt dansk cyklesport frem i forreste række måtte vige for bl.a. udtryk som  "hvad skal vi med struktureret træning" - så  en visionær dansk cykletræner fik ikke lov til at udfolde sig, og dansk banecykling sat mange år tilbage.

 

Allan Poulsen var som nævnt idémanden til VM-arrangementet, som herefter overgik til trekløveret, Peder Pedersen, Ib Vang Hansen og Leif F.  Jensen.  Peder var formand på Odensebanen, Ib Vagn var Danmarks eneste internationale kommissær og tidligere sportsleder på Odensebanen blev arrangementets generalsekretær på VM-kontoret på Bolbro Skole, sammen med en enkelt kommunal medarbejder. Leif. F var formand for Distrikt Fyn, og stod for alt det praktiske på landevejen sammen med distriktets øvrige klubber.

 

På cyklebanen havde jeg selv funktionen som "Chef de Piste" og husker særligt UCIs startmaskiner, som på verdensplan skulle afprøves første gang, og teknikken var så absolut ikke i orden. Ved det første VM i Ballerup havde jeg i øvrigt samme funktion og kunne med glæde konstatere at startmaskinerne efter godt 10 års videreudvikling nu fungerede hver gang, i modsætning til Odense, hvor teknikken svigtede gang på gang.

 

At Junior VM i det hele taget kom til Odense skyldes ikke mindst at byen i 1988 fejrede sit 1000 års jubilæum, og med godt 40 nationers deltagere er det vel stadig det største idrætsarrangement i Odense nogensinde.

 

Et levn fra mesterskabet er logoet, der hænger i klublokalet (det lidt mystiske cyklestel), men forestil dig at forgaflen danner et J, stellet et V og bagstellet et M. Oprindelig var logoet også forsynet med 4 hjul der dannede årstallet 88

 

Den originale mesterskabstitel var "Championats Du Monde Juniors - Odense / Vissenbjerg 1988" og afviklet i perioden 9. - 17. juli

 

JVM gav et drønende underskud, men det blev dækket ind i efteråret med en koncert med Kim Larsen, der trak 17.000 (ja syttentusinde) tilskuere til ovalen i Højstrup.  Peder Pedersen havde i øvrigt været forudseende og tegnet alle reklamer på banen som treårige aftaler, så 2 års store reklameindtægter kunne jeg de efterfølgende år disponere over når der skulle arrangeres løb.