Et nyt kraftcenter i Odense vil fremover være træningssted for talenter i banecykling fra Fyn og Jylland. Kraftcenteret fordobler derved træningsmulighederne for de danske banetalenter, som indtil nu kun har haft arenaen i Ballerup at træne i. Det langsigtede mål med det nye kraftcenter er at udvikle flere og bedre baneryttere frem mod OL 2020 i Tokyo.
 
Et 4000 m banelandshold med en gennemsnitsalder på under 18 år sikrede i sidste uge Danmark OL-billetter til Rio, og med på holdet var Rasmus Lund fra Odense. Rasmus Lund og de mange andre talenter fra Fyn og Jylland får fremover bedre træningsmuligheder i det nye kraftcenter i Odense, hvor talenterne vil være samlet til træning hver anden uge, ligesom der vil være en stribe stævner og interne konkurrencer jævnt fordelt henover banesæsonen.
 
”Der er en stærk tradition omkring talentudviklingen i dansk cykelsport, hvilket vi så et flot eksempel på, da det unge 4000 m. hold fornylig vandt world cup-sølv i Hong Kong og sikrede OL-kvalifikation. Det nye kraftcenter i Odense vil give flere af de danske cykeltalenter en lettere adgang til optimale træningsfaciliteter, og det vil styrke forudsætningerne for, at dansk banecykling kan udvikle endnu flere talenter til verdensklasseryttere frem mod OL 2020,” siger Lone Hansen, direktør i Team Danmark.
 
Formand for Cykling Odense, Claus Rasmussen, glæder sig til at se det nye initiativ blive til virkelighed.
 
”Vi glæder os helt bestemt til at styrke relationen til og samarbejdet med Danmarks Cykle Union og Team Danmark. Vi har gennem mange haft en tradition for udvikle baneryttere på højt internationalt niveau. Den tradition kan den nye cyklebane og det kommende kraftcentersamarbejde kun være med til at fastholde og styrke,” siger en optimistisk Claus Rasmussen
 
Også sportens rådmand i Odense, Jane Jegind, glæder sig til at følge udviklingen de kommende år.
 
”Det er rigtig dejligt, at også Team Danmark og Danmarks Cykle Union ser mulighederne i den nye Thorvald Ellegaard Arena. Vi ser også det nye samarbejde som en anerkendelse af indsatsen i det lokale cykelmiljø gennem mange år. Forhåbentlig bliver det nye kraftcentersamarbejde rammen om et rigtig godt samarbejde til glæde og gavn for både dansk og fynsk cykling,” siger Jane Jegind.
 
Danmark har stærke traditioner i banecykling. Medaljerne ved både OL i London og OL i Beijing og en bred banetrup, der allerede er kvalificeret til OL i Rio, understreger, at de danske baneryttere har verdensklasse.  Alle de succesfulde baneryttere har udelukkende kunnet træne i Ballerup, men ved OL i Tokyo i 2020 håber sportschef i Danmarks Cykle Union, Lars Bonde, at talenter fra kraftcenter Odense også vil være med på holdet:
 
”Det nye kraftcenter Odense giver os helt nye muligheder for talentarbejdet. Vi har helt klart været hæmmede af den skævvridning, der var med kun ét træningssted i Danmark for vores bedste talenter. Med kraftcenteret i Odense kan vi give talenterne på Fyn og Jylland mere og bedre træning, og nærheden gør, at banetræningen nemmere vil kunne passe med talenternes skole og uddannelse. Vores mål er sammen med Team Danmark, Odense kommune og Cykling Odense, at vi kan udvikle flere succesfulde baneryttere , og at der ved OL i Tokyo er ryttere med på holdet fra kraftcenter Odense,” siger Lars Bonde.
 
Træningen i kraftcenteret vil i første omgang have særligt fokus på U17 og U19 ryttere, og træningen på banen vil være centreret om de specielle kompetencer, som er helt afgørende for succesfulde baneryttere – f.eks. tempoegenskaber, placeringsevne, hurtighed men også mental parathed og evnen til at gå struktureret til både træning og konkurrence som banerytter.
 
Odense Kommune er én af Team Danmarks 21 udvalgte Elitekommuner, og Odense kommune tilbyder derfor en række særlige tiltag for at styrke talenternes sportslige og uddannelsesmæssige muligheder.
Med det nye kraftcenter Odense har Danmarks Cykle Union to kraftcentre for talentudvikling af baneryttere. Det andet kraftcenter er knyttet til cykelbanen i Ballerup.
 
Yderligere informationer:
Lars Bonde, Sportschef i DCU, tlf: 4063 6434
Claus Rasmussen, formand, Cykling Odense, tlf 2032 7383
Lone Hansen, direktør i Team Danmark, tlf: 60 38 25 27
Martin Elleberg Petersen, Team Danmarks konsulent for cykling, tlf: 22 34 10 01
Jane Jegind, rådmand, Odense Kommune, tlf: 6551 2000
Kim Vistisen, Eliteidræt Odense, tlf 2924 4369